Biblioteca Digital de la Medicina Tradicional Mexicana
Universidad Nacional Autónoma de México
Flora Medicinal Indígena de México
Flora Medicinal Maya del Estado de Quintana Roo.
Xiiwoo’ob Ku Ts’akik Le K’oja’anil Ti’ Le Mayaso’ Obo’
[
Información general
]  [ ]  [ ]  [ ]  [ ]
Pukim, Pukim
Pukim

Le che’a’ ku ka’anatal jun p’éel wa óox p’éel meetros; u le’o’obe’ jijixki yéetel ya’axtak; u lole’ saktak; u yicho’obe’ wolis yéetel ku boxtá ken tajak, u much’muba’o’ ti’ kucho’ob; ku lolankil tulákal le jáabo’; ku ya’lale’ chokó u kuch le xíiwa’, ku yantal tu jáal bejo’ob.

Ba’ax u belal. Ku ts’akik chi’ibal nak’.

Ba’ax bcetik. Ku káajal ti’ máake’ tumen ku jantik ba’alo’ob ma’ malo’ob u tia’al u nak’.

Bix u k’a óoltal. Tumen jach ya’ab u chi’ ibal u nak’ máak.

Bix u ts’akal. Kan p’éel u le’ le xíiwa’ ku ya’ach’tal, ts’o’okole’ ku lalaj tankoch vaso ja’ichíl, ts’o’okole ku ts’abal ti’ le k’oja’ano u tia’al u yuk’e.

Ba’ax u belal. Ku ts’akik k’ik’nak’.

Ba’ax beetik. Ku káajal yéetel wach’kajal, tumen ku jantik ba’alo’ob’ ma’ malo’ob u tia’ al u nak’ máak, wa ma’ tu ts’akal le wach’o’, je’el u p’atal k’ik’nak’ ti’ máakke’

Bix u k’a óoltal. Tumen u ta’ máake’ bey sume’ yéetel yan k’ik’ ichíl.

Bix u ts’akal. Ka’a p’éel u le’ le che’a’ pa’te’ yéetel ka’a p’éel u le’o’ob Xpetetun, Xkakaltun, Oop, ku ya’ach’ tal, ku lalaj jun p’éel vaso ja’ ichíl, ts’o’okole’ ku p’atal jun sutuk; ku ts’abal ti’ le k’oja’ano’ u tia’al u yuk’e.


Pukim

Arbusto de unos 3 m de altura. Hojas ásperas, de color verde. Flores de color blanco. Frutos redondos y negros al madurar, los cuales están agrupados en racimos. Florece todo el año. Crece a orilla de los caminos.

Uso medicinal. Dolor de estómago: cuatro hojas de esta planta se mastrujan, se le agrega medio vaso con agua y se le da a tomar a la persona enferma.

Causas y síntomas de la enfermedad. Se presenta cuando una persona ingiere algún alimento el cual ocasiona molestias en el estómago. Dan dolores y cólicos.

Uso medicinal. Disentería: dos hojas de esta planta y dos hojas de xpetetun, del xkakaltun, y de la anona, se mastrujan juntas, se le agrega un vaso con agua y se deja reposar por espacio de 2 horas, después se le da a tomar a la persona (V. mal de ojo).

Causas y síntomas de la enfermedad. Empieza con la diarrea, ésta se adquiere por ingerir algún alimento que le ocasiona molestias al estómago. Excremento con hilillos de sangre y mucosa.